< Hands in Control

Infectiepreventie voor de zorg

Opdracht

Hoe verbeteren we de handhygiëne van zorgmedewerkers?

Ziekenhuisinfecties (infecties die optreden in het ziekenhuis) zijn vaak een gevolg van een gebrek aan hygiëne, onder andere van de zorgmedewerkers zelf.

In samenwerking met het Erasmus MC ontstond daarom de vraag om te kijken hoe we de naleving van de handhygiëne van het zorgmedewerkers konden verbeteren.

Strategie

Zo efficiënt mogelijk

De zorg heeft het al druk genoeg. De monitoring van de handhygiëne dient daarom zo efficiënt mogelijk ingericht te worden om extra tijdsdruk te voorkomen. De app dient in het gebruik laagdrempelig te zijn, zodat zorgmedewerkers de app op de werkvloer tussen diverse werkzaamheden in kunnen gebruiken.

Snel en licht

De app dient te blijven werken wanneer de internetverbinding wegvalt.

Veilig

Privacy en veiligheid staan voorop en het systeem wordt altijd up-to-date gehouden.

Realtime rapportages

Snel en gemakkelijk rapportages inzien online.

Uitvoerig getest

Zowel op veiligheid als gebruiksvriendelijkheid is de app uitgebreid getoetst.

De HIC applicatie zorgt ervoor dat we, op afdelingsniveau, snel en efficiënt kunnen informeren, observeren, registreren en terugrapporteren.

M. Waltmans-den Breejen, infectiepreventiedeskundige bij het Erasmus MC
Techniek

Voortdurend doorontwikkelen

Hands in Control blijft in gesprek met zorginstellingen om op de hoogte te blijven van de wensen en ontwikkelingen op het gebied van infectiepreventie. Door het continu verbeteren en implementeren van nieuwe modules, waaronder dienstkleding (persoonlijke hygiëne) en het naleven van de isolatie, kunnen we een steeds completere infectiepreventie app realiseren.

Resultaat

In gebruik bij ruim 15% van de Nederlandse ziekenhuizen

Het Erasmus MC heeft de app al een aantal jaar in gebruik, en heeft ons gevraagd de app bij andere ziekenhuizen onder de aandacht te brengen, waaronder het Ikazia Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Daarnaast wordt de app nu ook uitgerold naar zorginstellingen waar handhygiëne een rol speelt, zoals medisch centra en zorggroepen.

Word ook merkwijzer

Ontvang kosteloos onze merkwijzer en ontdek welke merkpersoonlijkheid het beste past bij uw bedrijf.

Nu gratis aanvragen